Om STK

introduction about us

Om Oss

STK började som en Facebookgrupp våren 2011, och kallade sig då ”T-Gul Owners of Sweden” eller ”TOoS”. Med en väldigt stark grund på över 100 medlemmar bildar vi den största t-gulklubben i Sverige. Dess unika utgåva med endast 2500 tillverkade exemplar gör att våra medlemmar har en kärlek till sin bil som inte kan jämföras mot andra bilar. Detta medför att vi har en väldigt stark gemenskap och vi välkomnar alla som äger en ”T-Gul” att ansluta sig till oss.

Henrik Andersson grundade den här klubben med tanken att samla alla t-gulägare under ett tak för att bland annat dela idéer och åsikter med varandra. Klubben är även till för att alla våra medlemmar ska kunna få hjälp med allt ifrån däckbyte till helrenoveringar och trimningar. Vi som klubb vill också erbjuda en plats för trygga och smidiga affärer mellan dem. Utöver detta vill vi kunna visa upp våra bilar, umgås och diskutera allt som rör ägandet av just Volvo 850 T-5R “T-Gul”.

Svenska T-Gulklubben
Felicia Vass Solhage

Idag är tyvärr Volvo 850 T-5R ”T-Gul” en sk. ”dying breed”, vilket innebär att allt färre exemplar finns kvar på marknaden. Detta beror till viss del på att bilen i grund och botten är en bruksbil med spetsad prestanda och körglädje, men vi vill öka ”T-Gulens” status. Med endast 2500 exemplar tillverkade är den idag en ikon och inte minst sagt ett stycke kulturhistoria.

Många ansåg att ”T-Gul” var den första riktigt sportiga bilen som kom från Sverige. Idag anses inte 240 hk vara särskilt häpnandsväckande, i en tid där effektmonsterna tittar upp från höger och vänster. Men glöm inte att 1995, ja, faktiskt sent 1994 då de första bilarna levererades, var detta en riktigt kaxig effektkurva och inte blev saken sämre när dessa hästar kom i vad som ansåg vara en ”box on wheels”.

Volvo 850 T-5R ”T-Gul” var också den första i Volvos succé serie om R bilar, en stilbildare för den sportiga Volvon.

Därför anser vi att dessa bilar förtjänar det bästa. Inom gruppen har vi många som för stunden helrenoverar sina bilar och i vissa fall t.o.m renoverar två. Det är en stor glädje för oss att se bilens välförtjänta status ökar! Vi vill bevara våran ”genesis”!

Genom att ansluta sig till oss, får man ta del av mycket tips, kunskap, ideér, andras projekt, förmåner hos alla våra samarbetspartners, delta på våra evenemang och inte minst vår fantastiska gemenskap. Allt detta hade inte varit möjligt om vi inte hade haft de trevligaste medlemmarna en klubb kan ha!

Vår målsättning är därför att du som medlem ska trivas, känna att ett besök hos oss är berikande, aldrig känna att en fråga är för dum för att ställas och att du som ”T-Gul” ägare ska känna dig unik.

För att öka vår gemenskap träffas vi ibland på diverse tillställningar för att äta och prata och såklart köra! Även på vissa bilevent kommer vi att synas!

Så känn dig varmt välkommen i gemenskapen!

Svenska T-Gul Klubben på Elmia 2015
Hoppa till verktygsfältet