Volvo 850 T-5R – en framgångs saga! Första prototypen till VOLVO 850 T-5R (då betecknad ”plusfemman”) visades på Geneve salongen 1994. Intresset för bilen som tack vare sin krämgula färg kom att döpas till T-gul i folkmun var stort och i slutet av november 1994 börjar produktionen i Gent, Belgien. VOLVO lovar att bilen inte ska tillverkas i mer än 2500 exklusiva exemplar och många beställningar är redan tecknade långt innan bilen börjar produceras.

Den svenska marknaden tilldelas 200 bilar och det blir ingen billig historia för dom lyckliga köparna. I sedan utförande kostar 850 T-5R 380 000kr, kombin 392 000kr, i båda fallen 100 000kr dyrare än vanliga turbo modellen.

Modellbeteckningen T5 står för Turbo och 5-cylindring motor. R:et för ”Refined”. Kopplingen till företagets racingverksamhet är inte långt borta. TWR (Tom Walkinshaw Racing) märket (även kallat ”The Motorsport badge”) som sitter till vänster om 850 emblemet på T-5R modellerna är en påminnelse om samarbetet mellan Volvo och TWR som skötte VOLVO’s tävlingsbilar i BTCC under samma tid.

T-5R konceptet Vad var det då som gjorde 850 T-5R till en sån fullträff? Kombinationen av en snabb och uppseendeväckande specialversion i en begränsad upplaga som dessutom gick att få i kombi utförande var en bidragande faktor. Men var vet som utmärkte bilen?

Exteriört var det naturligtvis den solida gula lacken, den djupt neddragna frontspoilern med dimljus, bakvingen med integrerat bromsljus, dom färganpassade stötfångarna, backspeglarna och trösklarna samt dom femekrade 17″ grafitgrå Titan fälgarna. 850 T-5R hade också fått styvare fjädring och chassit var sänkt med 22mm. Bromsoken var lackerade mörkgrå.

Inredningen utmärktes av mörkgrå klädsel av läder och Amaretta, mörk ädelträpanel på instrumentpanelen och tunnelkonsolen, växelspaksknopp av mörkt ädelträ, växelspaksdamask av läder och Amaretta, sportratt i läder och Amaretta, textilmattor med gul (850)dekor samt rostfria tröskelskoningar. Instruktionsbokspärm i läder och Amaretta med gula sömmar och VOLVO T-5R tryck.

I övrigt ingick även: Integrerad bälteskudde, elmanövrerade framstolar, elektriska elhissar fram och bak, eluppvärmda elmanövrerade yttre backspeglar, fjärrstyrt centrallås, elmanövrerad glastaklucka, automatisk klimatanläggning (ECC), konstantfarthållare, färddator, storfronts RDS-radio SC-801 med 4x40w förstärkare och 8 högtalare, mittarmstöd med mugghållare och insynskydd (kombi).

I samband med lanseringen av VOLVO 850 T-5R fanns även dessa T-5R Ray-Ban solglasögon, för förare som gärna annammade ”Top Gun” looken.